Tipologia de pàgines web, objectius i estratègia per posicionar i tenir presència un advocat a Internet.
Segons una enquesta feta per Mike Blumental per a Moses&Rooth i publicada el elAbogado.com, el 24% persones que cerquen un advocat especialista ho fan per Internet, concretament pel Google. Si contem altres cercadors i xarxes socials, Internet a esdevingut un recurs important per captar clients. Per tant, és important que l’advocat hi estigui present.
Depenen dels objectius que volem aconseguir a Internet, ens decantarem per un tipus de pàgina o d’altre. Un cop decidint l’objectiu (que volem) s’ha d’escollir l’estratègia (com aconseguir-ho).
Tipus de pàgina segons l’objectiu:
- Targeta de presentació: les dades típiques però essencials: Qui som, que fem i on estem. (informació sobre el despatx, localització i dades de contacte).
- Targeta de presentació més consultes online: A banda de les dades de presentació i localització, incloure formulari de consultes amb la finalitat d’obtenir ingressos addicionals.
Les consultes a banda de ser un negoci, si l’usuari queda satisfet pot ser una bona eina per captar-lo com a clients.
La passarel·la de consultes cal fer-ho amb certificat SSL tenir en compte Llei de Protecció de Dades (LOPD) i la Llei de Societat de la Informació LSSI) . L’usuari caldrà l’ acceptació de normes d’ús. El pagament es realitzarà online mitjançant una plataforma de comerç electrònic, per exemple amb un compte Paypal.
- Targeta de presentació més advocat online: seria anar una mica més enllà per tal de realitzar les funcions de l’advocat telemàticament. No tots els casos es poden seguir íntegrament per Internet, alguns més que d’altres, però tanmateix poden donar un valor afegit els serveis jurídics. Només he trobat una web que ofereixin aquest tipus de servei, aquesta és www.tonpradesonline.com
Cal valorar que al disposar de serveis online fa ampliar l’àmbit d’acció del despatx. Normalment els advocats el seu àmbit d’acció és el més proper geogràficament (ciutat o poble). Al estar Internet podem captar clients de qualsevol racó del món. Aquest és el valor afegit més important, però no oblidar les facilitats d’ús ofertarà els clients.
Com fer-ho:
- Mitjançant una aplicació interna de la web on podem comunicar-nos i adjuntar documents.
- Pagament online: és complexa, ja que cada cas tindrà el seu preu, el més recomanable són les transferències, encara que també es podria utilitzar pel servei Paypal per correu electrònic.
- Molt important: cal tenir en compte LOPD (activar i un certificat SSL per la web). Disposar d’un sistema de registre on l’usuari accepti les normes d’ús del servei tenint en compte la LOPD i LSSI – Entre d’altres coses!
- Intentar incorporar el certificat digital o dni electrònic. En segons quins casos fins i tot es podria realitzar tota la gestió jurídica via online, per exemple en els contractes.
Estratègia:
Basada en el posicionament i SEO amb la finalitat que els possible clients ens localitzin abans que la competència.
- Quina adreça necessito per la web
- Crear una pàgina web aplicant tècniques per millorar indexació als cercador (això és un tema molt ampli que ja detallarem en altres comentaris).
- Campanyes publicitàries, per exemple Google Adwords o Facebook.
- Estratègia de xarxes socials per arribar a més usuaris i millorar el posicionament.