En aquest article explorem la nova eina Justicio, un projecte desenvolupat per l’empresa Little John fundada per Arriaga Asociados, que utilitza intel·ligència artificial gratuïta i un codi independent de tercers com OpenAI. El seu objectiu principal és democratitzar i simplificar al màxim l’accés, consulta i comprensió de la legislació espanyola, autonòmica i europea.
Aquest producte, sorprenentment simple i eficaç, respon a preguntes legals mitjançant l’ús de llenguatge natural, operant de manera similar a ChatGPT. En altres paraules, possibilita la realització de consultes legals sense requerir que l’usuari sigui un advocat o un expert legal, ja que utilitza el llenguatge natural per a formular preguntes especialitzades en termes jurídics i legals. La resposta també utilitza llenguatge pla que pot ser interpretat per qualsevol persona.
Que es basi en llenguatge natural no significa que no sigui útil per als professionals del dret, com un advocat; tot el contrari, també és una excel·lent eina.
Destacar que no sols facilita respostes precises, sinó que també brinda als usuaris accés directe a la informació jurídica recolzada per evidència concreta. Així, Justicio no sols es limita a oferir respostes, sinó que enriqueix l’experiència en fonamentar-les en documents legals verificables, com a sentències del Tribunal Constitucional o normativa relacionada, permetent no sols consultar la referència, sinó també accedir al text complet en format PDF o HTML.
La inclusió de fonts contribueix a la transparència i confiabilitat del servei, permetent als usuaris comprendre i validar la informació legal proporcionada.
En última instància, les dades proporcionades per Justicio provenen dels butlletins oficials, com el BOE, butlletins autonòmics, DOUE, entre altres. Es tracta de contingut d’accés gratuït disponible en Internet.
Una característica que m’agrada és que no és necessari registrar-se per a utilitzar-la.
Com funciona?
Només cal escriure en el camp de cerca el text amb la nostra consulta legal amb llenguatge natural o pla.
Exemples de preguntes:
A continuació, exposaré algunes de les preguntes que he relacionat a l’aplicació, així poden comprovar el seu funcionament:
- Puc deixar de pagar la pensió del meu fill si és major d’edat?
- Quina és l’última reforma del codi penal?
- Un treballador en el període de baixa després d’una operació cobrarà el 100% del sou?
- Quina normativa s’aplica en les successions a Catalunya?
- Quina sanció puc tenir m’han multat a 160 km per hora en l’autopista?
- Quina normativa haig de tenir en compte si vull posar en marxa una web de comerç en línia?
Conclusió:
Es tracta veritablement d’un producte que aplica la intel·ligència artificial i que podria consolidar-se com un referent en la consulta legal, no sols per a professionals, sinó també per al públic en general. A més, cal destacar que és gratuït, representant una competència significativa per a les bases de dades de les editorials, que actualment ofereixen serveis similars a un alt cost.
Encara que Justicio pot no comptar amb la mateixa quantitat de continguts que les bases de dades convencionals, el seu rendiment és notablement bo per a consultes simples o fins i tot intermèdies.
Sincerament, estic espectant de l’evolució que Justicio experimentarà en els pròxims temps. Serà fascinant seguir de prop el seu desenvolupament tant en l’àmbit tecnològic com en l’expansió del seu repertori de continguts i fonts.
Important, perquè aquesta eina sigui útil en el futur, la base de dades de la qual extreu la informació ha d’estar en constant actualització.
Donaria un salt important incorporant el seu fons més sentències del Tribunal Suprem o d’altres tribunals, així com en articles doctrinals. No obstant això, sóc conscient que és un recurs gratuït i, per tant, això requereix una major inversió.
Finalment, Justicio permet la valoració dels resultats per part de l’usuari. Això és fonamental per a afinar el rendiment dels algorismes, però trobada a faltar l’opció per a matisar el motiu pel qual no estàs conforme amb el resultat.
+ Accés a Justicio.es