El cercador intern d’una web és un element bàsic, sent el primer recurs que utilitza un usuari per la localització de continguts, convertint-se en un component de màrqueting important, ja que facilita la localització d’informació ajudant a complir amb els objectius de la web (venta online, localització d’arxius, tràmits, etc…) .
Un cercador aporta eficàcia i eficiència en la navegació, millorant la satisfacció i la valoració d’ús de part dels usuaris. Quan més gran és la web, més importància té.
Recomanacions pel cercador web:
Com ha de ser el funcionament del cercador? l’usuari vol la les mateixes prestacions que el cercador de Google, és a dir, fàcil, intuïtiu i precís en els resultats de la cerca.
“Ser com Google és fàcil de dir, però complicat d’aconseguir, tanmateix s’ha treballar per obtenir uns resultats òptims en les cerques.”
El cercador intern ha ser de visible en tot moment, i en la pàgina d’inici ha de ser l’element més destacat i predominant.
La pertinència del resultats en la cerca és clau per que els usuaris tinguin una bona experiència. Aquest ha de ser precís i guiat, intentant interpretar les necessitats de l’usuari.
Estructura i configuració del cercador:
El cercador serà mixt entre llenguatge controlat i lliure. El controlat es basarà en l’estructura d’un tesaurus organitzat jeràrquicament d’un terme general a un més específic. Per exemple, en una web feta amb WordPress anomenem categories.
El llenguatge lliure es basarà en el contingut de les pròpies pàgines web i el motor del cercador ha de buscar les paraules llegint el text complert i presentar els resultats segons la coincidència amb les paraules emprades en la cerca.
Per una millor interpretació l’ordre dels resultats, el software utilitzat ha de ponderà la informació, tenint en compte quins termes són més rellevants per interpretar millor les necessitats informatives de l’usuari. Per aquest motiu, és important tenir en compte on apareix la paraula o frase introduïda en el cercador dins la estructura de continguts de la web. Aquest és l’ordre proposat per valorar la rellevància, semblant a la que podem treballar en el posicionament SEO:
- Títol de la pàgina
- Categories
- Metadades (títol, resum, descripció imatges, etc…)
- Tags (paraules clau)
- Paraules utilitzades en el títol que apareguin en el primer paràgraf de la pàgina
- Paraules en negreta
- Densitat de paraules
- Cercar les paraules o frases en el text
Més opcions de cerca o filtratge:
És recomanable disposar d’opcions de cerca avançada per filtrar i millorar els resultat de la cerca, com ara filtrar per tipus de documents (imatge, vídeo, PDF, etc…) o per categoria.
Anàlisis de les paraules més utilitzades en les cerques:
És important saber quines paraules són les més utilitzades en el cercador intern, però també, les que és fan servir en els cercadors d’internet, com ara Google o Bing, i que ens han generat trànsit i visites.
Aquestes s’han d’incorporar en el cercador i revisar que vagin a parar a la pàgina web pertinent, i així ens assegurem que la cerca tingui èxit.
Cerques guiades:
Les paraules o frases més utilitzades, han d’estar incloses en el buscador i quan l’usuari comença a escriure se li presenten opcions per completar la frase de cerca i guiar-los per obtenir el millor resultat.
Cerca per veu:
Permet als usuaris buscar informació a través de comandos de veu, molt útil quan utilitzem dispositius mòbils.