Introducció:
Els darrers anys l’accés a la documentació jurídica ha experimentat una gran millora amb les prestacions i continguts disponibles, gràcies una evolució tecnològica que han anat incorporant les bases de dades jurídiques, revolucionant la manera de treballar dels professionals del dret.
Un altre fet destacat és accés gratuït per Internet de bases de dades, junt amb una explosió de webs i blogs jurídics.
En aquest article parlarem sobre les bases de dades jurídiques, des de diversos punts de vista, com ara: la seva evolució, tipus, com utilitzar-les, característiques, tipus d’informació, estratègia de cerques i avaluació. També anomenarem les bases de dades més destacades que podem trobar en el mercat actual.
El treball és divideix en 4 articles que aniré publicant en els propers mesos. Els títols seran:
- Bases de dades jurídiques: tipologia, evolució, valoració i funciomanet.
- Descripció Bases de dades més destacades en el mercat editorial actual:
- Bases de dades gratuïts per Internet
- Futur de les bases de dades
Què entenem per documentació jurídica?
Primer de tot i per situar-nos, explicarem que és la documentació jurídica i quins documents abasta i que podem trobar a les bases de dades.
La documentació jurídica entenem com la generació, aplicació, difusió i recerca del dret i abasta les següents fonts del coneixement del dret:
Legislació: és el conjunt de lleis o normativa que regulen un aspecte de la vida d’una comunitat. La llei és una norma jurídica de caràcter general i obligatori.
Jurisprudència: Una sentència és un document dictat per un jutge o per un tribunal que acaba (resol) un procediment judicial
Doctrina: principis o posicions respecte a una matèria o qüestió determinades. Podem trobar en articles o monografies.
Formularis o contractes
Esquemes jurídics: Els esquemes són representacions gràfiques simplificades de conjunts funcionals complicats. Per exemple: informació esquemàtica d’un procés legal concret.
Com es cercava informació jurídica abans de les bases de Dades?
En el món només de paper, els documents jurídics estaven emmagatzemats quilomètrics espais, en milers de volums de repertoris en jurisprudència, legislació, diaris oficials, revistes, monografies i fulls actualitzables.
El seu accés era limitat, ja que no tot es podia publicar tot el que sortia en paper, tant per costos, espai i possibilitats de manteniment. Per exemple fins a l’aparició de les bases de dades online es feia un recull parcial de la jurisprudència, ara hi podem accedir a tot.
La recerca en fonts jurídiques en suport paper, és lenta i feixuga, basada amb diversos índex, com ara: cronològics, de matèries, tribunals, autors, etc…
Aparició de les bases de dades:
Les bases de dades són la pedra angular de la documentació jurídica. Aquestes han estat una revolució en la cerca i accés a la documentació. A patir de l’aparició d’Internet ha estat una explosió en el funcionament i ampliació de continguts de les bases de dades.
Les primeres bases de dades són de mitjans dels anys 1990. La pionera en el nostre país va ser de l’editorial Aranzadi. Aquesta es basava en un entorn MS-dos, per consultar només legislació. Més endavant és va afegir jurisprudència i d’altres editorials .
Els suports utilitzats eren CD-rom o DVD. Per consultar-les necessitaves diversos cd’s, i per agilitzar la consulta sovint s’optava per torres de lectors de discs. La consulta era enrevessada però millorava l’eficàcia i eficiència del paper, a banda de l’estalvi d’espai. Amb l’arribada d’Internet les bases de dades un salt endavant molt important, millorant: l’actualització, la quantitat de documents, la cerca i la relació entre documents.
A finals dels anys noranta arriben les primeres bases de dades consultables per Internet, fet que ha provocat un canvi important com a servei de valor afegit pels professionals del dret.
Què és una base de dades:
Base de dades= qualsevol recull de dades ordenada sistemàticament
Utilitat de les Bases de dades Jurídiques:
Radica en la incorporació d’un sistema de recerca que ens permet recuperar, de forma ràpida i (aparentment) senzilla la informació que necessitem, i que podria estar en milions documents diferents, donat que la pràctica jurídica i judicial genera quantitats ingents de documentació. No només de lleis i jurisprudència, si no de notícies, articles, llibres. etc…
Tipus de Bases de dades:
Podem trobar diversos tipus de bases de dades, segons els documents jurídics o especialitzades en una matèria . Tanmateix, l’evolució dels darrers anys van cap a unes bases de dades que inclouen tot tipus de documents (legislació, jurisprudència, doctrina, formularis, etc…). i vincular-ho amb altres productes com un gestor documental o de despatx.
Una altre categoria de bases de dades són les de pagament o gratuïtes.
Com valorar una base de dades
Avui les bases de dades han d’aportar un grau valor afegit molt elevat, per tal de ser competitius i atraients els usuaris superant els recursos gratuïts que podem trobar per Internet.
Què valorar?
- Què sigui el més fàcil possible.
- Localitzar la informació el més ràpidament possible (millores tecnològiques).
- El cost és un factor molt important alhora de valorar una bases de dades. Ens hem de preguntar si el que paguem ens retorna amb eficàcia, eficiència i ens aporta valor afegit com a professional.
- Incorpori diversitat de documents (legislació, jurisprudència, doctrina, legislació, formularis, etc…)
- Interrelació de documents.
- Serveis addicionals: consultes, alertes, històric de cerques, programa de gestió de despatxos, eines de càlcul
- Documentació analitzada (resum, tesaure, etc…)
- Autors de qualitat
- Suport i atenció
- Servei de consultes jurídiques o de localització de documents.
Una bona base de dades és la que et permet buscar de forma precisa documentació el més simple possible.
Les bases de dades gratuïtes incorporen molt poc valor afegit.
Estratègia de cerca
Important pensar una mica on i com buscar la informació que necessitem, quins camps utilitzar i provar diversos termes de cerca per trobar el que millor s’ajusta a les nostres necessitats d’informació.
Encara avui, cal conèixer com funciona la base de dades, i adaptar-se al seu funcionament i no a reves.
Cerca documentació en bases de dades, sobretot en jurisprudència, de moment no ens escaparem de llegir, llegir i llegir.
Document relacionat:
Recull de les bases de dades jurídiques més destacades del mercat editorial – 2a part