El catàleg és un element principal per un bon servei de biblioteca, sobretot en una societat totalment connectada a Internet. Per aquest motiu, l’OPAC és fonamental per arribar els usuaris, i cal que aquest es gestioni com una pàgina web, aportant valor afegit a la biblioteca. Per aquest motiu, i després de 5 anys utilitzant el programa de biblioteca PMB, us el recomano.
En l’any 2010 vaig descobrir el programa per a catàleg de biblioteca PMB. És un programa que va néixer a França i és un SIGB (Sistema Integrat de Gestió de Biblioteques) de programació lliure, senzill d’instal·lar en un hosting web. No cal disposar d’una gran infraestructura, ja que els requeriments bàsics són una base de dades MYSQL i llenguatge PHP. Es pot instal·lar en un hòsting compartit sense problemes.
És ideal per a biblioteques petites o mitjanes, encara crec que també pot fer servei per a biblioteques grans, ja que les seves funcions no tenen res a envejar als grans programes. Sobretot quan vull dir grans, és l’elevat preu per llicència, de manteniment i d’infraestructura tecnològica.
Per mi, el PMB és molt complet, disposa de totes les funcions bàsiques (catalogació, control d’autoritats, control publicacions periòdiques, estadístiques, gestió de compres, etc…) Però també en disposa de complementàries, amb una visió més moderna del funcionament i ús d’un catàleg, com ara:
- Gestionar l’OPAC com CMS.
- Continguts cercables pels buscadors d’Internet, com ara Google. Això millora la visibilitat de la biblioteca
- Incorporació de material multimèdia
- Incorporació d’articles electrònics
- Control de préstec, amb la funció de notificacions per correu electrònic
- Estadístiques préstec: per periodes, usuaris, llibres,etc…
- DSI públics
- DSI privats: l’usuari pot crear la seva pròpia difusió selecció de documents
- Sistema de còpies de seguretat
- Possibilitat per part de l’usuari de comentar i valorar els continguts del catàleg
- Reserves de préstec online
- Cada fitxa bibliogràfica disposa d’una URL pròpia, que ens permet compartir fàcilment per Internet.
- Opció de compartir fitxa bibliogràfica en xarxes socials.
Com he comentat a l’inici de l’article, un bon OPAC és fonamental per un servei modern de Biblioteca i penso que PMB a partir de la versió 4 ho esta desenvolupant en un direcció interessant, convertint el programa de biblioteca amb un CMS o gestor de continguts web.
Per mi és molt rellevant és que es tracta de programari lliure, ideal per les biblioteques petites i mitjanes que no disposen de pressupost per segons quins programes.
PMB disposa del protocol Z39.50, però en aquest cas, el servidor necessita el YAZ PHP, i és molt difícil de trobar en hostings compartits (segurament necessitarem un servidor propi). També dir, que amb l’únic format MARC que és pot fer servir és amb USMARC.
En resum estic molt satisfet d’haver apostat pel PMB, el considero un gran programa però a un preu petit, això si, com a qualsevol gestor documental, complicat de parametritzar, disposa d’un munt d’opcions i possibilitats. Tant és així, que amb 5 anys que l’estic fent servir, em fa la sensació que faig servir només un 10% del programa.
Per ampliar informació sobre el PMB, i en concret de les funcions de l’OPAC, podeu llegir l’article publicat a Document del Col·legi de Bibliotecaris publicat el 17 de juny: Catàleg de biblioteca PMB: evolució de l’OPAC cap a un gestor de continguts web. [Consultat el 20 de juny de 2015]